Automatické zřízení datové schránky od roku 2023

datova-schranka

Nemáte datovou schránku? Od roku 2023 se vše mění. Datová schránka bude automaticky zřízena pro všechny podnikatele. Níže naleznete shrnutí všeho důležitého, co je dobré vědět.

Co je datová schránka?

V jednoduchosti se jedná o elektronické uložiště, které je určeno k doručování elektronických dokumentů mezi orgány veřejné správy a fyzickými či právnickými osobami. Datovou schránku si může zřídit každý.

Co se mění od roku 2023?

Doposud byla datová schránka povinná pouze pro orgány veřejné správy a právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku. Od 1.1.2023 dochází ke změně a datová schránka bude zřízena všem podnikatelům automaticky. Co to znamená?

V rámci prvního čtvrtletí tohoto roku bude zřízena datová schránka pro všechny podnikající fyzické osoby i nepodnikající právnické osoby. Je tedy povinná pro všechny živnostníky, podnikatele i OSVČ. Jedná se například o architekty, lékaře, auditory, spolky, sdružení, nadace a další právnické osoby.

Nemám datovou schránku. Jak mi bude zřízena a od kdy bude aktivní?

Prvně je třeba říct, že zřízení datové schránky je plně automatické a není třeba žádné iniciativy. V období od ledna do března 2023 obdržíte poštou přihlašovací údaje, kterými se přihlásíte na webu mojedatovaschranka.cz. Bude se jednat o poslední korespondenci, kterou od úřadů obdržíte ve fyzické formě. Jakákoliv další dokumentace bude obdržena do datové schránky, přičemž k aktivaci datové schránky dojde automaticky po uplynutí 15 dnů ode dne doručení přihlašovacích údajů, jestliže nebude aktivována přímo Vámi dříve.

Jaké jsou výhody datové schránky pro vás?

Díky datové schránce můžete komunikovat s jakýmkoliv úřadem, ať už s okresní správou sociálního zabezpečení nebo například zdravotní pojišťovnou. Nejste omezeni otevírací dobou příslušného úřadu, ani vzdáleností. Datové schránky také nabízejí vedlejší služby, jako je archivace dokumentů či možnost notifikací e-příchozích zpráv. Lze tak nastavit, abyste obdrželi oznámení na Váš e-mail nebo do telefonu, pokud se objeví v datové schránce nová zpráva. Navíc majitel datové schránky je úředně ověřenou osobou a schránka tak nahrazuje jeho podpis (narozdíl třeba od e-mailu). Veškerá komunikace je s úřady přes datovou schránku zdarma. Uživatelé zaplatí pouze za osobní a komerční zprávy.

Už tedy musím posílat vše jen elektronicky přes datovou schránku?

Není to tak, i nadále můžete posílat dokumenty úřadům klasickou formou. Jedinou výjimkou je finanční správa. To znamená, že daňová přiznání a další dokumenty musíte zasílat výhradně elektronicky.

Co dál?

Pokud byste potřebovali poradit, jak datovou schránku efektivně používat, neváhejte se na nás obrátit.

Nechte nám na
sebe kontakt

    Odesláním emailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.